Planned Pooling met haken: makkelijk met deze 4 stappen!


       
vertaald vanuit het Engels door Esther Haerkens-Hermse
Oorspronkelijke auteur: Ann Mancini-Williams

Heb je de Planned-Pooling-rage met bont gekleurd verloopgaren al gezien, momenteel een hit op social-media?
Heb je het al geprobeerd? En was het een succes of een mislukking?

Nou, ik heb de “wiskundige formule” ontdekt (wees niet bang, het is geen echte wiskunde) van dit alles om de gewilde Argyle-look te krijgen (een ruitpatroon).

Maar laten we het eerst eens hebben over wat “Planned Pooling” nu eigenlijk is.

Planned pooling is een techniek waarbij je “opzettelijk” (gepland) de kleuren van een meerkleurig garen zodanig bewerkt, dat een specifiek ontwerp of kleureffect ontstaat wanneer je haakt. Weet dat het woord "opzettelijk" betekent dat als je een beetje pre-planning doet, je de kleuren kunt bundelen op de manier waarop dat zou moeten, zonder dat je tig keer je werk hoeft uit te halen.

Deze manier werkt de 1e keer, telkens weer!

Stap 1:


Voor deze tutorial, zal ik gebruik maken van Red Heart Super Saver, kleur: Bright Mix en een 5mm haak.
(Nb: dit garen is in Nederland in beperkte kleuren beschikbaar, onder andere bij Pera & Pasha )
Trek om te beginnen een flink stuk garen uit de bol (het maakt niet uit of het garen uit het midden van de bol wordt getrokken of vanaf de buitenkant- het patroon werkt nog steeds, de kleuren zitten dan alleen in een andere volgorde) om te bepalen wat de volgorde van de kleuren is.  

Ik heb ontdekt dat het voor beginners  het makkelijkst is om te beginnen met een garen dat 4 of 5 verschillende kleuren heeft die van gelijke lengte zijn ( dit hoeft niet precies dezelfde lengte te zijn, maar ongeveer dezelfde lengte) .

Garen tips - een lijst van (Amerikaanse) garens die “werken”  staat onderaan dit artikel.
Meer algemeen geldt dat je beter geen garen kunt gebruiken met een heel lang of een heel kort /schokkerig kleurverloop - dit zal niet werken voor planned pooling.

De lengte en volgorde van het verschillende kleuren, zal de breedte van je werk bepalen (dit kan worden veranderd door het veranderen van je haaknaaldnummer of door gebruik van de helft/dubbele van je kleurverloop.


Bright Mix heeft 5 kleuren in haar reeks met nagenoeg dezelfde lengte. Volgorde: blauw, paars,roze,blauw,groen.


Stap 2:

Nu is het tijd om te gaan haken!

Begin gewoon bij het begin van je garen (hoeft niet een bepaalde plaats zijn, je zult later zien waarom).
Je kunt elke maat haaknaald gebruiken die je wil (de grootte van je haaknaald is alleen van invloed op de totale grootte van je werk, maar is niet van invloed op het al dan niet verschijnen van een “pooling”).

Begin nu met het haken van een gelijkmatige lossenketting tot het einde van een hele reeks kleuren (in dit geval dus blauw, paars, roze, blauw, groen)                 
Haak door tot en met de laatste kleur van de reeks en eindig daarbij met de lus op de haak in de eerste kleur van de reeks. In het geval op de foto wordt de lossenketting begonnen met blauw en eindigen we dus  ook met een lus op de haak in het blauw.

De lossenketting is geen maat voor het totale aantal steken van je werk. Je haakt de lossenketting alleen als basis om vervolgens je 1e rij steken op te kunnen zetten.
Het totale aantal steken van je werk, weet je pas als je de eerste rij steken klaar hebt. Dit is omdat de eerste rij zal bestaan uit lossen en vasten en je daardoor meer garen verbruikt dan bij alleen lossen.

De sleutel tot succes is om 1 rij te haken met de patroonsteek (we gebruiken de granietsteek/linenstitch/mossstitch van Moogly)  over de lengte van de gehele kleurenreeks.

                                                                                               
Stap 3:

Begin met het haken van de eerste toer patroonsteken.
Haak de eerste rij over de gehele lengte van de kleurenreeks

Aan het einde van de kleurenreeks zul je zien dat je nog lossen op je lossenketting over hebt.
Dit is geen fout, dat hoort juist!
Je verbruikt namelijk met de patroonsteek (een vaste en een losse), meer garen dan met alleen lossen.


in dit geval komen we uit op 33 steken (begin met vaste, eindig met vaste)


Als je nou in deze volgorde zou blijven doorhaken, zou het onderstaande patroon ontstaan. 
De kleuren zouden zich op elkaar stapelen.

Maar nu komen we op het punt dat de magie z’n werk gaat doen!Stap 4:

Het enige wat je nu hoeft te doen, is 1 set van steken bij de toer op te tellen of af te trekken (in dit geval, heb ik 1 set van steken, dus een vaste en een losse, afgetrokken van het totaal) zodat je patroonsteken 1 set steken zullen verschuiven. En dan ontstaat het bekende “Argyle” patroon. 

      

     


Trek 1 vaste en 1 losse van het einde van de 1e toer (of je kunt een losse en vaste toevoegen, het Argyle patroon zal nog steeds verschijnen,  dus het is aan jou welke je kiest)
Vervolgens blijf je de granietsteek haken over ten minste 10-14 toeren om te zien of het Argyle-patroon er uit komt op de manier die je wilt.

DRAADSPANNING  (tension)

Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk de draadspanning is om deze techniek succesvol toe te passen. Je moet echt proberen om het die ene “verschoven” set steken zo te houden, anders gaat het patroon scheef lopen. Besteed aandacht aan je werk terwijl je bezig bent - hoe meer je in staat bent om een ​​consistente draadspanning te houden , hoe minder je hoeft uit te halen.

Tips voor draadspanning: 
Als je merkt dat je steken zich niet diagonaal verplaatsen, dan haak je te strak. Probeer je draadspanning iets te verminderen.

Als je merkt dat je steken zich te snel diagonaal verplaatsen, dan haak je te los. Probeer dan je draadspanning wat aan te spannen.

Houd de kleurvolgorde goed in de gaten terwijl je haakt. Als de kleurvolgorde veranderd (bijv. als gevolg van een knoopje in het garen)  dan moet je je garen opnieuw aanhechten in de juiste kleurvolgorde.

Als je van plan bent om een ​​groot product (zoals een deken) te maken, zorg er dan voor dat je bollen garen hetzelfde verfbadnummer hebben. Dit zorgt ervoor dat het kleurverloop dezelfde volgorde en lengte heeft, zodat het pooling-effect niet zal veranderen met het aanhechten van een nieuwe bol.

Hoe meer kleuren er zitten in een kleurenreeks, hoe meer rijen je moet haken om het effect te zien.

   

Zodra je klaar bent, zul je de ongebruikte lossen van de beginketting even moeten uithalen (in omgekeerde volgorde) en het einde afhechten/vastknopen.

 Draadjes wegwerken en je bent helemaal klaar!

Wil je meer weten over planned pooling of je ervaringen en foto's delen op Facebook, wees dan welkom bij Planned Pooling voor haken en breien Nederland/België

Je kunt mij ook volgen door mijn Facebookpagina te liken!

Naschrift:

Ik heb deze tekst vertaald vanuit het origineel (Engelstalig) met toestemming van de oorspronkelijk auteur. Op deze vertaling rust auteursrecht. Het is niet toegestaan deze tekst te kopiëren of anderszins te delen. Wel mag je verwijzen naar dit blog.

Esther Haerkens, 26 september 2016

Oorspronkelijke auteur: Ann Mancini-WilliamsYarns that Work!


Red Heart Super Saver (RHSS)
  Bright Mix
  Fall
  Antique 
  Zebra
  Icelandic
  Pink Camo
  Pastels
  Starbright
  Earth & Sky
  Mexicana
  Plum Pudding
  Sunrise
  Heartfelt
  Mistletoe
  Lotus
  Wildflower
  Mirage
  Wedgewood
  Shaded Dusk
  Sedona
  Marrakesh
  Stars & Stripes
  Gemstone
  Platoon
  Cherry Chip
  French Country
  Day Glow
  Woodsy
  Ocean
  Sunset
  Americana
Red Heart With Love (RHWL)
  Lemon Drop
  Autumn
  Echo
  Fruit Punch
  Delightful
  Lavender Ivy
  Plum Jam
  Beachy
  Water Lily
Caron Simply Soft (CSS)
  Red Camo
  Woodland Camo
  Country Blue Ombre
  Winter Camo
  Blue Camo
  Snow Camo
  Caron Simply Soft Paints (CSSP)
  Sunset
  Night Camo
  Loops & Threads Impeccable (LTI)
  Tropical Storm
  Luxury
  Rainbow Bright
  Stillness
  Folklore
  Neapolitan
  Fresh Lilac
  Sage Butter
  Summerset
Sugar & Cream (S&C)
  Pink camo
  Christmas
  Moondance
  Fruit Punch
Vanna’s Choice (VC)
  Charcoal Print
  Autumn Print
Crafters Secret (CS)
  Road House Blues
  I Love Camo
Hobby Lobby
I Love This Yarn (ILTY)
   Nightwatch


Reacties

 1. wauw hier ben ik blij mee, ga wol bestellen en aan de slag ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. heel veel succes! Mocht je het leuk vinden, er is ook een Nederlands/Belgische Facebookgroep over dit onderwerp,https://www.facebook.com/groups/1820168561546722/

  BeantwoordenVerwijderen
 3. waar koop je het juiste garen in Nederland?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Er is geschikt garen verkrijgbaar bij ketens zoals de Hema, Xenos en kruidvat en ook een heel aantal wolwinkels via internet. Als je een Facebook-Account hebt, kun je wellicht lid worden van de Nederlands/belgische pagina Planned Pooling, daar staat heel veel informatie op onder andere ook over de geschikte garens.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel mooi! Hoeveel meters wol heb je ongeveer nodig om een plaid (150*180) te haken? Is dat gelijk aan andere patronen of is er extra "afval" door het patroon?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. het aantal meter is voor mij lastig te bepalen. Dat hangt natuurlijk ook van je "haakhand" af, of je strak of los haakt. De steek die gebruik wordt voor deze techniek is de "linen-stitch", dus losse-vaste. Misschienkun je zelf een proeflapje haken van 10x10 cm in deze steek, daarna uittrekken en het aantal meters meten. Dan is een rekensom naar 1,50x1,80 ook te doen. Succes ermee! Mocht je meer tips en info willen, kijk eens op de Nederlandse Facebookpagina van Planned Pooling.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Beste,

  Kan de "Super Saver Yarn Reef" hier ook voor gebruikt worden aub?

  Mvg, Anneke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. met dat garen krijg je niet de bekende ruit, maar meer strepen. kleurverloop is niet regelmatig genoeg voor planned pooling.

   Verwijderen
 8. Geinspireerd door dit moois heb ik de bright mix van Super Saver aangeschaft.
  Deze wol draait soms zijn kleuren dus bv blauw paars en.dan.weer opnieuw blauw ipv roze. Dat gebeurt best vaak en daardoor klopt het patroon niet. Is dit wel goed of heb ik verkeerde wol?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. voorwaarde voor planned pooling is dat het kleurverloop van het garen regelmatig is (en niet te lang). Als ik je vraag lees, maak ik daar uit op dat dat niet het geval is. Als de kleuren steeds in een andere volgorde komen, kun je niet poolen. Op de Facebook-groep "planned pooling Nederland/Belgie" kun je veel informatie vinden over deze techniek en geschikte garens. Succes!

   Verwijderen
  2. De Super Saver bright mix is wel de kleur die Ann Mancini ook gebruikt in haar oorspronkelijke voorbeeld waar ik deze vertaling van heb gemaakt. Deze kleur staat ook op de lijst die zou moeten werken, dus ik denk dat je eerst goed moet bepalen wat het HELE kleurverloop is.

   Verwijderen
  3. hele kleurverloop zou moeten zijn: blauw-paars-roze-blauw-groen.

   Verwijderen
 9. Hoi,via jouw vertaalde haakschema kwam ik na tig pogingen er wel uit. Ik heb je blog gelinkt op mijn blog. http://jsfelix.nl mocht je dit vervelend vinden, haal ik de link uiteraard weg.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Dank je wel voor je reactie. De laatste tijd kan ik, heel vreemd, niet meer reageren op reacties op mijn eigen blog! Ik vind dat heel vervelend en wil je via deze weg laten weten dat je reactie wordt gewaardeerd! Heb je een specifieke vraag, mag je me ook mailen op handmadebyestherNL@gmail.com

Populaire posts van deze blog

Knuffeldoekje / Nusse-dukke Lene (NL-vertaling)

Madonnina (NL-vertaling)

Slaappopje haken